-BAHAN
1 kilogram ikan
1 sudu besar halba
7 biji bawang merah dihiris
5 biji bawang putih dihiris
1 biji bawang besar dikisar
7 tangkai daun kari
3 helai daun bay
7 sudu besar rempah ikan
1 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar asam jawa dibancuh air
1 biji tomato dibelah 6
1 biji terung dipotong
5 biji bendi
2 mug air
1 sudu besar garam
Hangat akan minyak. Lempar akan bawang putih, halba dan bawang merah sehingga wangi setaman. Taruk daun kari dan daun bay. Kemudian masukkan bawang besar dikisar sehingga terbit minyak. Letakkan pula rempah kari dan serbuk cili. Kecilkan api dan taruk sedikit-sedikit air supaya tak hangit. Apabila kari dah terbit minyak, taruk buah tomato. Lepas itu masukkan ikan dan gaul ikan tapi jangan ganas sangat, nanti ikan mereput. Lepas itu taruk 2 mug air lagi, air asam jawa, sos tiram dan garam. Akhir sekali taruk buah terung dan bendi.
Pehhh! Mau mamak tutuk kedai nih.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan